Jablká v čokoláde rastúce priamo na strome, lúka plná cukríkových kvetov, kríky z karamelu lemujúce čokoládovú rieku či malí umpa-lumpovia vyrábajúci fondánové kocky s jahodovou penou. Priam rozprávková predstava výroby sladkého pokušenia z kakaových bôbov. Žiaľ, čokoládovne a továrne na čokoládu nefungujú tak, ako si predstavoval Roald Dahl vo svojom románe. Príkladom je čokoládovňa v malej dedinke pri Nitre. Šikovný a ambiciózny tím tu vyrába čokoládu na Slovensku už desiaty rok. Lyra používa na výrobu svojich produktov špeciálne kakaové bôby Fino de Aroma, ktoré sa pestujú predovšetkým v Južnej Amerike. Dôkazom jedinečnosti čokolád z Lyry sú mnohé celosvetové ocenenia za najlepšiu čokoládu. Keď sa naskytla príležitosť vidieť na vlastné oči, kde sa rodí táto chutná čokoláda, neváhali sme.

Omamná vôňa

Dvanásteho marca sme si preto urobili pracovný výlet do Ivanky pri Nitre na deň otvorených dverí v čokoládovni Lyra. Síce bolo vonku pod mrakom, no my sme mali na tvárach úsmev a nadšenie z blížiaceho sa zážitku. Zvonku napohľad skromná, nízka budova v nás vyvolala menší údiv. Po prekročení prahu sme však okrem fantastickej vône zacítili aj priateľskú a vľúdnu atmosféru od zamestnancov. Spolu s hygienickými návlekmi na hlavu rozdávali všade okolo seba aj úsmevy a dobrú náladu. S novým módnym doplnkom sme sa ako pani kuchárky zo stredoškolských jedální vydali v smere šípok do útrob čokoládovne.

Tím skvelých ľudí priamo pri výrobe čokolád Lyra. Zdroj: archív Skvelí ľudia

Netrpezlivo sme vošli do prvej z dvoch veľkých výrobných hál. Po obvode miestnosti boli rôzne drviče na prísady do čokolád, zautomatizované roboty, chladiaca linka a automatické ramená, ktoré plnili formy tekutým, sladkým potešením. Pri každom stroji, či už zapnutom alebo vypnutom, stál zamestnanec Lyry v reprezentatívnych uniformách vo farbách čokoládovne. Ochotne odpovedali na všetky otázky zvedavých návštevníkov, od tých najmenších až po najstarších. Najpútavejšia atrakcia v miestnosti bola možnosť vyrobiť si čokoládu s vlastnou príchuťou. Za pomoci usmievavej zamestnankyne si mohol vyrobiť každý svoju vlastnú čokoládu. Nenechali sme sa dlho prosiť a postavili sme sa do radu. Mohli sme si ochutiť čokoládu sušeným ovocím, niekoľkými druhmi orieškov či sladkou posýpkou. „Do našich čokolád pridávame špecifické prísady výhradne od domácich dodávateľov, ako sú slnečnica, čili, tekvica alebo ľan,“ prezradila nám jedna zo zamestnankýň. Po pridaní chutných prísad naše čokoládky putovali chladiacou linkou a po vyklopení z formy až do našich žalúdkov.

Naše vlastnoručne ochutené čokoládky pripravené na degustáciu. Zdroj: archív Skvelí ľudia

S pohladenými chuťovými bunkami sme prešli do druhej sprístupnenej výrobnej haly. Ďalšie dvere v čokoládovni boli zamknuté, možno sa za nimi naozaj skrývali čokoládové vodopády, marcipánové lúky a pracujúci umpa-lumpovia. Tu sa nám však naskytol pohľad na dlhú automatizovanú linku, ktorá vyrába čokoládové mandaly. Tento čokoládový výtvor fantázie Karola Stýbla a jeho tímu získal ocenenie GREAT TASTE AWARDS 2014 a 2015. Medzi kritikmi je toto ocenenie považované za Oscara v gastronómii. „Na naše mandaly používame posyp z lyofilizovaného, čiže mrazom sušeného ovocia, alebo aj zo scukornatených kvetov fialky či ruže,“ podelil sa s nami o svoje vedomosti zamestnanec čokoládovne. Srdce nám poskočilo, keď sme zistili, že na konci výrobnej linky si aj my môžeme vyzdobiť vlastnú mandalu. Po doladení posledných ornamentov a pätnástich minútach v chladiacom boxe sme si brali domov mandalu s naším logom. Síce nevyzerala nejako profesionálne, ale naša radosť z mandaly s nápisom Skvelí ľudia bola neopísateľná.

Vlastnoručne zdobené mandaly „Skvelí ľudia“ Zdroj: archív Skvelí ľudia

Najlepšia čokoláda na svete

Po vyskúšaní si výroby sladkých pokušení sme si dopriali aj ochutnávku ďalších čokoládových dobrôt. Tentoraz nás zaujala tekutá, horúca, mliečna dobrota. Po zakúpení čokoládových suvenírov na doma v originálnych obaloch sme zamierili k východu. Okrem nás mali pozitívne dojmy aj ostatní návštevníci dňa otvorených dverí. „Najviac ma ohromil ľudský prístup majiteľa, jeho ústretovosť a láskavosť ku všetkým návštevníkom dňa otvorených dverí,dokonca aj k tým najmenším.“ zverila sa nám návštevníčka a fanúšička čokolád Terka. Dôkazom, že sa tento deň otvorených dverí páčil naozaj všetkým vekovým kategóriám, bolo aj vyjadrenie jedného z najmladších účastníkov. „Myslel som si, že to bude nuda, ale nakoniec to bolo super,“ prezradil svojmu otcovi pri odchode asi päť ročný chlapček. Pred samotným odchodom sme sa podpísali do ich jedinečnej knihy návštev, na stenu pri recepcii, a podarilo sa nám prehodiť pár slov aj so samotným Karolom Stýblom. „Napriek náročnej príprave a ešte náročnejším sanitárnym dňom po dni otvorených dverí sme radi, že môžeme byť bližšie pri vás, pri ľuďoch, pre ktorých túto prácu robíme.“

So vždy usmiatym Karolom Stýblom Zdroj: archív Skvelí ľudia

 

autor: Michal Čiernik